top of page

Reportage

Douwina Woudwijk uit Burgum kreeg vier jaar geleden te maken met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Een fantoomgeluid dat behalve zijzelf niemand anders kan horen. Een aanhoudende piep, alarm, suis, of fluit; hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen. En dat de hele dag door. "Het is net alsof er een heel orkest in mijn oren speelt. Allemaal verschillende geluiden die ik hoor, maar intussen kan ik ermee leven."

​

Tekst loopt door onder de video

Tinnitus treft ongeveer twee miljoen Nederlanders, waarvan één op de tien Friezen last heeft van oorsuizen. Zo ook de 24-jarige Douwina Woudwijk uit Burgum. Vier jaar geleden stroomde ze vanuit een mbo-vooropleiding door naar de hbo-opleiding Chemie. Een pittige overstap en daardoor een stressvolle periode.

 

Vooral tijdens de eerste tentamenweek werd duidelijk dat het een uitdaging was. Met name bij het studeren voor de moeilijkste toets. "Nadat ik de hele avond had gestudeerd, ging ik naar bed en hoorde ik plotseling een piep. Eerst dacht ik dat het de wasmachine was, maar daar kwam het geluid niet vandaan. Toen ik mijn oren dichtdeed, besefte ik dat het geluid in mijn hoofd zat. Ik hoopte dat het de volgende dag weer over zou zijn, maar dat was niet zo. De stress van deze ene pijp veroorzaakte daarnaast ook nog een pijp in mijn andere oor."

​

Dat Douwina er inmiddels mee kan leven, komt door haar acceptatie van het fantoomgeluid en de beschikbare methoden om het naar de achtergrond te verdringen. Er bestaan namelijk diverse behandelingen om oorsuizen te verminderen. "Sommigen doen bijvoorbeeld een acupunctuur, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb wel andere dingen geprobeerd zoals een behandeling bij een kaakfysiotherapie en een EMDR-therapie. Ik ging toen terug naar het moment wanneer ik het had gekregen en daar moest ik een positieve gedachte aan koppelen. Dat hielp een beetje."

 

Ze heeft inmiddels haar eigen manier gevonden om met het fantoomgeluid om te gaan. Naast het bijwonen van informatieavonden en het lezen van boeken over tinnitus, ontdekte ze dat afleiding zoeken voor haar de meest effectieve aanpak is. "Als bij mij de piep weer iets luider wordt, zet ik een muziekje aan of zeegeluiden op of zet ik de ventilator naast mijn bed. Dat geeft me rust en dan vergeet ik op een gegeven moment ook dat het er is."

 

KNO-arts Thomas Peters is werkzaam bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en daarnaast is hij ook actief bezig met onderzoek binnen de KNO-heelkunde, met bijzondere aandacht voor tinnitus. En dat is nodig, want er is nog veel wat we niet weten over dit onderwerp. “Het lastige van tinnitus is dat we niet zo goed weten wat nou echt de oorzaak is. We denken steeds dat het iets met gehoorverlies te maken heeft, maar er spelen zeker meer factoren mee. Ik ben ervan overtuigd, op basis van wat er al wel bekend is, dat je niet één probleem kan aanwijzen als dé oorzaak van tinnitus. Er zijn veel plekken in de hersenen en daarbuiten waar het probleem kan zitten en waardoor die klachten veroorzaakt worden, maar ook psychologische en lichamelijke factoren hebben daar grote invloed op.”

 

Dankzij voortdurende vooruitgang in zowel onderzoek als behandelingsmethoden, nemen de mogelijkheden om tinnitusklachten te behandelen gestaag toe. “Het grootste deel van de tinnituspatiënten die in de polikliniek langskomt kan ermee leven en accepteert dat het fantoomgeluid er is”, aldus Thomas Peters.

bottom of page