top of page
mixer-1284507_1280.jpg
Mic 1_edited_edited.png


Een ander geluid 

 

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, treft ongeveer 2 miljoen Nederlanders. Het is een fantoomgeluid dat alleen de patiënt zelf hoort. Dit geluid kan variëren van een aanhoudende piep, alarm, suis, of fluit, tot hoge of lage tonen, harde of zachte geluiden, combinaties van geluiden, onafgebroken of met tussenpozen. Dit kan de hele dag doorgaan. 

 

In de media vind je persoonlijke verhalen over extreme klachten, die soms tot ernstige tragedies leiden. Toch ervaart het grootste deel van de tinnituspatiënten de klachten minder heftig. Zij kunnen het fantoomgeluid naar de achtergrond verdringen en leren op hun eigen manier ermee leven. Positieve berichtgeving hierover zou naar mijn mening (nog) meer zichtbaar moeten zijn, om mensen een hoopvol vooruitzicht te bieden. Daarom vind ik het belangrijk om de focus te leggen op de grootste groep mensen met minder heftige klachten en zo een ander geluid te laten horen.

Deze website bestaat uit drie portretten, een uitgebreid achtergrondverhaal en een reportage over tinnitus. Scrol verder voor meer informatie.

Hearing Aid Fitting_edited_edited.jpg

Portretten

Meer dan 90% van de mensen die klachten ervaart, heeft een manier gevonden om het oorsuizen naar de achtergrond te verdringen en het fantoomgeluid te accepteren. Zo ook de drie personen die hieronder zijn geportretteerd. Die acceptatie is nodig, want er is geen medicijn dat de klachten verhelpt. Wat er wel is, zijn verschillende behandelingsmethoden. Klik op de portretfoto voor zijn of haar verhaal.

Achtergrond 

‘Tinnitus, een oplossing is er wél.’ Die stelling heeft Stichting Hoormij NVVS voorgelegd aan ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals. Waarom? Om inzicht te geven in de mogelijkheden als je te maken krijgt met deze - niet te genezen - aandoening. Ruim 90% van de mensen leert ermee leven. Dat geeft moed. Het overige percentage van de mensen ervaart de klachten dusdanig erger, dat aanvullende behandeling nodig is. Met de juiste therapie kunnen de meeste mensen goed geholpen worden, zodat men in het dagelijks leven weinig tot geen last meer ondervindt van het oorsuizen.

Reportage

Eén op de tien Friezen heeft last van oorsuizen. Zo ook de 24-jarige Douwina Woudwijk uit Burgum. "Het is net alsof er een heel orkest in mijn oren speelt. Allemaal verschillende geluiden die ik hoor, maar intussen kan ik ermee leven." Vier jaar geleden stroomde ze vanuit een mbo-vooropleiding door naar de hbo-opleiding Chemie. Een pittige overstap en daardoor een stressvolle periode.

Douwina heeft tinnitus door stress

Douwina heeft tinnitus door stress

Video afspelen
bottom of page